System nauczania: forma zaoczna
Podbudowa programowa: wymagane wykształcenieminimum 8-letnie podstawowe lub gimnazjum.
Kwalifikacyjne kursy zawodowe (KKZ) są kursami prowadzonymi według programu nauczania uwzględniającego podstawę programową kształcenia w zawodach w zakresie jednej kwalifikacji. Celem jest podnoszenie poziomu wykształcenia ogólnego, podnoszenie kompetencji zawodowych, nabywanie nowych kwalifikacji oraz rozwój zainteresowań i pasji.Kursy są skierowane do absolwentów szkoły 8-letniej szkoły podstawowej/gimnazjum, szkół zawodowych, liceów i techników, studentów i absolwentów uczelni oraz do pracowników, którzy pragną poszerzyć wiedzę i rozwinąć umiejętności przydatne zarówno w pracy, jak i hobbystycznie. Na zakończenie nauki uczestnicy kursów otrzymają Zaświadczenie ukończenia kursu.
Absolwent kwalifikacyjnego kursu zawodowego, który zda egzamin potwierdzający daną kwalifikację, otrzymuje świadectwo potwierdzające posiadanie tej kwalifikacji składającej się na konkretny zawód, wystawione przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Łomży. Po zdobyciu wszystkich kwalifikacji składających się na dany zawód absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający posiadanie tytułu technika (jeżeli dany zawód jest kształcony na poziomie technika) lub robotnika wykwalifikowanego (jeżeli zawód kształcony jest na poziomie szkoły zawodowej).
Kierunki kształcenia i czas trwania nauki:
Zawód |
Czas trwania/ forma nauki |
Kwalifikacje zawodowe |
Ślusarz |
2 lata zaoczna |
MEC.07. Wykonywanie i naprawa elementów wyrobów oraz prostych części maszyn, urządzeń i narzędzi. |
Kucharz |
2 lata zaoczna |
HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań. |
Cukiernik |
2 lata zaoczna |
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych |
Fryzjer |
2 lata zaoczna |
FRK.01.Wykonywanie usług fryzjerskich. |
Sprzedawca |
2 lata zaoczna |
HAN.01. Prowadzenie sprzedaży |
Krawiec |
2 lata zaoczna |
MOD.03. Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych. |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
2,5 roku zaoczna |
HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań; HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. |
Dla osób, które posiadają tytuł kucharz |
1 rok zaoczna |
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych + szkoła średnia = Technik żywienia i usług gastronomicznych |
Technik usług fryzjerskich |
2,5 roku zaoczna |
FRK.01.Wykonywanie usług fryzjerskich. FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur |
Dla osób, które posiadają tytuł fryzjer |
1 rok zaoczna |
FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur + szkoła średnia = Technik usług fryzjerskich |
Technik handlowiec |
2,5 roku zaoczna |
HAN.01. Prowadzenie sprzedaży; HAN.02. Prowadzenie działań handlowych. |
Dla osób, które posiadają tytuł sprzedawca |
1 rok zaoczna |
HAN.02. Prowadzenie działań handlowych + szkoła średnia = Technik handlowiec |
Technik przemysłu mody |
2,5 roku zaoczna |
MOD.03. Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych. MOD.11. Organizacja procesów wytwarzania wyrobów odzieżowych. |
Dla osób, które posiadają tytuł krawiec |
1 rok zaoczna |
MOD.11. Organizacja procesów wytwarzania wyrobów odzieżowych |
Technik mechanik |
2,5 roku zaoczna |
MEC.03. Montaż obsługa maszyn urządzeń; MEC.09. Organizacja i nadzorowanie procesów produkcji maszyn i urządzeń |
Technik reklamy |
2,5 roku zaoczna |
PGF.07. Wykonywanie przekazu reklamowego; PGF.08. Zarządzanie kampanią reklamową. |
Technik logistyk |
2,5 roku zaoczna |
SPL.01. Obsługa magazynów Kw. SPL.04. Organizacja transportu |
Technik hotelarstwa |
2,5 roku zaoczna |
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie; HGT.06. Realizacja usług w recepcji. |
Technik informatyk |
2,5 roku zaoczna |
INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych; INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych. |
Nasze zalety:
- Jesteśmy szkołą bezpłatną, nie pobieramy opłat wpisowych, ani czesnego;
- Na KKZ przyjmujemy kandydatów od 18 r.ż.;
- Zajęcia w formie zaocznej odbywają się tylko 2 razy w miesiącu w soboty i niedziele;
- Po zakończeniu cyklu kształcenia i po złożonej deklaracji kursanci zdają egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe przed OKE;
- Mamy doświadczoną kadrę pedagogiczną w pracy z młodzieżą dorosłą;
- Posiadamy dobrze wyposażoną bibliotekę szkolną oraz pracownie przedmiotowe;
- Jesteśmy placówką kształcącą dorosłych już ponad 35 lat;
Wymagane dokumenty:
- Własnoręcznie wypełniona deklaracja w sekretariacie szkoły;